Tammikuussa 2013 käytimme Miinan eläinlääkärin tutkimuksissa ajoittaisen ontumisen takia. Vaikka varasin vastaanottoajan heti ontumisen alettua ja sainkin sen jo muutaman päivän päähän, eläinlääkärin vastaanotolla Miina oli täysin oireeton. Eläinlääkäri tutki Miinan tarkkaan eikä havainnut juuri poikkeavaa. Saimme määräyksen pitää koiraa rajoitetulla liikunnalla pari viikkoa ja ottaa uudestaan yhteyttä, mikäli vaiva uusii.

Oltuaan reilut pari kuukautta oireeton Miina alkoi huhtikuun alussa uudestaan ontua etujalkaansa, jälleen ilman mitään näkyvää syytä, joka ontumisen aiheuttaisi. Tälläkin kertaa ontuminen kesti vain pari päivää, mutta nyt saimme sitä tallennettua videolle eläinlääkärin tarkasteltavaksi. Nyt eläinlääkäri otti Miinasta röntgenkuvat ja niistähän se syykin sitten selvisi: koiran molemmissa olkanivelissä todettiin nivelrikkomuutoksia. Nivelrikon lisäksi kipua saattavat aiheuttaa ligamentti/jänneongelmat eli tendiniitti, josta myös näkyy röntgenkuvissa viitteitä.

Nivelrikkodiagnoosi alle 7-vuotiaalla aktiivisella koiralla oli tietenkin järkytys, mutta oli kuitenkin hyvä saada tilanteeseen selvyys. Nyt tiedämme mistä on kysymys ja osaamme toimia niin, että sairaus haittaisi koiraa mahdollisimman vähän. Vaikka nivelrikko on parantumaton nivelsairaus, muutosten etenemistä voidaan hidastaa ja koiran elämänlaatua parantaa monin tavoin. Minulle oli yllätys, että jopa 20% koirista sairastaa nivelrikkoa. Yleisimmin sitä esiintyy ikääntyvillä koirilla ja enemmän isoilla kuin pienillä roduilla. Ylipaino altistaa nivelrikolle, samoin perinnölliset tekijät. Myös kasvuhäiriöt ja nivelen rakenteen vauriot voivat aiheuttaa nivelrikkoa, joka on itse asiassa yleisnimitys nivelen rappeutumissairaudelle. Mistä Miinan kohdalla on kysymys, sitä ei varmasti voi tietää, mutta suurikokoisena ja ikääntyvänäkin koirana sillä oli suuri riski kuulua siihen 20 prosentin joukkoon koirista, jotka sairastuvat nivelrikkoon, ja nyt se riski sitten toteutui.

Miinan tapauksessa ainakaan ylipainosta ei ole huolta, koira on varsin hoikka (36 kg) ja saa hoikkana pysyäkin, jotta ylimääräiset kilot eivät niveliä rasita. Liikunnan tulee jatkossa olla mieluiten rauhallista, mutta säännöllistä, jotta lihaksisto pysyisi hyvässä kunnossa. Rajut ja repivät aktiviteetit saavat nyt jäädä, niin paljon kuin Miina rakastaakin esim. tennispallon tai lumipallojen perässä juoksemista tai esteiden hyppelyä. Aktiivinen agilityuramme jäi taakse jo vuosi sitten, mutta viimeistään nyt on todettava että kisakentille ei enää ole paluuta. Onneksi uinti - Miinan lempilaji sekin - on nivelrikkopotilaalle sallittua ja jopa suotavaa, joten sitä siis jatkamme entistä ahkerammin läpi vuoden.

Nyt odottelen eläinlääkärin yhteydenottoa, hän lupasi tutkia röntgenkuvia tarkemmin ja päättää mahdollisesta lähetteestä ortopedille. Katsotaan sitten miten Miinan hoito jatkuu, nyt sillä on menossa kahden viikon tulehduskipulääkekuuri. Jonkinlaista niveliä hoitavaa ravintolisää alamme myös koiralle antaa ja jossain vaiheessa harkitsemme myös siirtymistä erikoisruokavalioon.

Meidän alkuvuotemme teemana ovat siis olleet koirien nivelvaivat, viime kuussa Kamun polyartriitti ja nyt Miinan nivelrikko. Toivottavasti tämän vuoden sairastelut on nyt kuitenkin sairastettu ja loppuvuosi saataisiin viettää valoisammissa merkeissä.

Eturaajat%20-Olkap%C3%A4%C3%A4%20ML-10.4