Mä alan vähän taas kyllästyä tokoiluun, sitä on ollut sen verran paljon tänä kesänä. Sunnuntaina 18.9. ja lauantaina 24.9. ovat kuitenkin kokeet, joihin olen Miinan kanssa ilmoittautuut, joten ne pitää vielä jaksaa yrittää kunnialla vetää läpi. Tavoitteenani oli saada Miinalle TK2 tänä vuonna, mutta jos en niitä puuttuvia ykkösiä näistä kahdesta kisasta sille saa, en jaksa välittää. Jääköön sitten TK2 saavuttamatta tai yritetään sitä ensi vuonna uudestaan. Tai sitten joskus myöhemmin!

Eilen illalla olimme Miinan kanssa HSKH:n järjestämissä epävirallisissa tokokokeissa Ojangossa. Miina sai avo-luokasta pistemäärän 169,5 joka oikeuttaisi virallisissa kokeissa I-tulokseen. Kunpa pystyisimme samaan tulevissakin kisoissa, niin hyvä olisi! Miina vieläpä sijoittui luokassaan kolmanneksi.

Muut osasuoritukset menivät kohtuullisen hyvin, ilman erityisiä ongelmia, mutta luoksetulon pysäytyksen ennakoinnista on nyt tullut Big Problem. Pahus vieköön, tämä liike on ollut MIinalle tähän asti niin hyvä ja nyt se on alkanut hiipiä jo lähdössä, kun tietää että kohta tulee pysäytys.

Eihän tässä muu auta kuin yrittää tehdä suoria luoksekutsuja niin paljon että koira ei enää ennakoi. Mietin käskysanan vaihtamistakin, mutta sitä on turha näin lyhyellä varoitusajalla ruveta toteuttamaan, saan vielä koiran pään kokonaan sekaisin ja koe on sentään huomenna.

Sain kuningasajatuksen ottaa paritreeniä Kamun kanssa. Jätin molemmat koirat istumaan vierekkäin, menin parinkymmenen metrin päähän ja huusin "Tule!". Koska Kamu lähti tulemaan reippaasti, se veti myös Miinan mukaansa. Näin tehtiin muutamia kertoja hyvällä menestyksellä. En vaatinut perusasentoa vaan ainoastaan sen, että koirat tulevat vauhdikkaasti luokseni. Palkkasin makupaloilla.

Myöhemmin illalla tein samaa treeniä vielä Miinan kanssa yksin. Se yritti ensimmäisellä kerralla hiipiä, mutta huomasi pian että pysäytystä ei tulekaan. Ehkä tein kymmenen suoraa luoksetuloa ja palkkasin namilla, viimeiset kerrat sujuivat jo tosi vauhdikkaasti. Pallolla en viitsinyt tässä harjoituksessa palkata, koska luoksetulo olisi voinut olla turhankin vauhdikas. Kokeessa haluan kuitenkin saada koiran myös pysäytettyä kesken matkan. Jännä nähdä, miten meidän huomenna kokeessa käy.

Toinen asia: Kamu on nyt reilut pari viikkoa ollut eliminaatiodieetillä ja syönyt pelkkää Royal Caninin Hypoallergenic -ruokaa. Sillä on allergiaepäily, joten nyt yritetään selvittää johtuvatko jatkuvat korvatulehdukset ja jalkojen pureskelu jostain ruoka-aineesta vai jostain muusta. Kamullahan on ollut koko ikänsä toistuvia korvatulehduksia ja se on myös hieronut kuonoaan ruohomattoihin yms karkeisiin alustoihin, sekä järsinyt kinttujaan. Olen joskus pohtinut voisivatko nämä oireet johtua allergiasta, mutta koska sillä ei ole kuitenkaan ollut ihottumia tai muita selkeitä allergiaoireita, en ole asiaa lähtenyt sen kummemmin selvittämään. Koira on ikänsä ollut terveen oloinen lukuunottamatta näitä muutaman kerran vuodessa toistuvia korvatulehduksia ja mahdollista kutinaa.

Pari viikkoa sitten Kamun suupielistä löytyi näppylöitä, jotka eläinlääkärin tutkimuksessa osoittautuivat bakteeritulehdukseksi. Tämä eläinlääkäri oli ensimmäinen, joka suositteli allergiatutkimuksia. Koska Vantaan kaupungineläinlääkärillä ei ole riittävää osaamista ja välineistöä allergioiden selvittämiseksi, hän suositteli meille esim. Vuosaaressa sijaitsevää Itä-Helsingin eläinlääkäriasemaa VuoVetia. Siellä kävimmekin ja päätimme ryhtyä 2 kk kestävään eliminaatiodieetiin, jonka jälkeen mahdollisesti Kamulle tehdään vielä allergiatestit.

Nyt Kamu on tosiaan reilut pari viikkoa syönyt Hypoallergenic-ruokaa. Jalkojen järsiminen ei ole loppunut vaan jatkuu edelleen. Minusta kuitenkin näyttää siltä, että Kamun varvaskarvojen punertava väri on muuttunut vaaleammaksi, ikään kuin terveemmäksi (muun jalkakarvoituksen väriseksi). Myös varpaiden väleihin on alkanut kasvaa karvaa - pari vuotta sitten ihmettelin, miksi sen varpaanvälit ovat täysin karvattomat. En tiedä mistä nämä muutokset johtuvat, allergiaoireiden helpottamisesta vai muuten vain ruokavalion muutoksesta.

VuoVetin eläinlääkäri sanoi, että allergiakuivamuonatkin on tehty monista eri raaka-aineista ja vaikka niissä valkuaiset on pilkottu niin ettei elimistön pitäisi niitä tunnistaa allergeeneiksi, ne eivät kuitenkaan kaikille koirille sovi. Hänen mielestään olisi parempi suorittaa eliminaatio kotona tehdyllä ruualla, jolloin voidaan paremmin kontrolloida sitä mitä ruoka-aineita koira syö. Hän suositteli jotain lihaa, jota koira ei ole koskaan ennen syönyt (esim. peura tai hevonen) ja hiilihydraatiksi esim. perunaa. Niinpä ostin pakastimeemme 5 kg hevosen lihaa ja jääkaappiin pussin perunaa Kamua varten. Näistä alan sille valmistaa ruokaa heti kun Hypoallergenic-pussi on tyhjä. Katsotaan sitten mitä tapahtuu allergiaoireille vai tapahtuuko mitään. Oireethan voivat toki johtua jostain muustakin kuin ruuasta.